GASTEN

JOHAN DETRAUX

Johan Detraux is psycholoog, vergelijkend godsdienstwetenschapper en was jarenlang zelf Getuige van Jehovah. Sinds hij brak met de sekte doet hij er onderzoek naar. Hij is verbonden aan het UPC KU Leuven en is 13 jaar werkzaam geweest bij het observatiecentrum sekten van de overheid en de Nationale Rechercheschool.

Hij begeleidt ook al 20 jaar slachtoffers van sekten. Recent verscheen van hem het boek 'Het verborgen gevaar. Belgische sekten en hun infiltratie in de samenleving.' 

Radio 1 interview

Artikel

DYAB ABOU JAHJAH

Dyab Abou Jahjah is publicist, opiniemaker en leraar middelbaar onderwijs in Brussel. Hij stichtte de Arabisch-Europese Liga in 2000 en Movement X in 2014.

De AEL had een grote impact op het politieke bewustzijn van Belgen en Nederlanders met migratieroots.

Hij werkt momenteel aan een doctoraat over ‘Discours, identiteit en macht in tijden van globalisering’. 

Website

Welcome to the AA

TANNÉ BOGAERTS

Tanné Bogaerts studeerde communicatiemanagement aan Thomas More en begon haar loopbaan bij een Antwerps reclamebureau. In 2018 voerde ze campagne voor de Mechelse stadslijst, waarna ze aan de slag ging als kabinetsmedewerker voor vier schepenen van Groen.

Sinds 2020 werkt ze als freelance communicatieconsultant en grafisch ontwerper. In 2021 schreef ze 'Kind van extreemrechts', over de impact van opgroeien in een extreemrechts gezin.

Website

Radio 1 interview

HIND FRAIHI

Hind Fraihi is journaliste bij Apache en columniste bij De Tijd en de lage landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek 'Undercover in Klein- Marokko'.

In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. In 2020 bekleedde zij de leerstoel Willy Calewaert (VUB), waarbij ze samen met PEN Vlaanderen, het Vermeylenfonds en het Hannah Arendt Instituut stilstond bij de antipoden van deze tijd.

Colum De Tijd

Antipode (YT kanaal)

MET...

HIND ELJADID

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende awards waaronder de VanDale spoken award in 2017, de BILL-award in 2018, de emancipatieprijs van VOEM in 2019, de El Hizrja literatuurprijs in 2020, ... Ze schreef in 2021 met haar debuut 'KRUIMELDIEF' het leven van haar en haar zus neer. Met haar kritische gedachtegang verovert ze woord per woord de literaire wereld.

Website

NIGEL WILLIAMS

Stand-upcomedian Nigel Williams wordt beschouwd als één van de grondleggers van de nieuwe golf van Belgische stand-upcomedy van eind jaren negentig. In 2000 won hij Humo’s Comedy Cup en sindsdien bestookt hij vanaf podia in binnen- en buitenland het publiek met zijn up-tempo stand-upcomedy. Hij brengt maatschappelijk relevante stand-up geënt op de actualiteit, met messcherpe observaties en met veel improvisatie, freewheelen en publieksparticipatie.

Youtube kanaal 

UNEXEPECTED VISITORS

Unexpected Visitors is ontstaan als een muzikaal duo met een voorliefde voor akoestische muziek en meerstemmigheid. Al snel werden ze versterkt door doorwinterde violist en rasartiest Patrick Hanappier. Ze halen hun inspiratie in de roots en folkmuziek. Vaak maken ze eigenwijze bewerkingen van bekende en minder bekende nummers. Ook timmeren ze aan een eigen weg met zelfgeschreven songs waar ze een eerste EP "Back to the sea” zullen mee uitbrengen.

Vi.be

NYIRA HENS

Nyiragasigwa Hens is bezieler van 'Rwanda en Zo Veel Meer' en creative mother van vzw BeHuman, waar ze werkt aan verhalen over identiteit en sociaal onrecht.

Daarnaast zet ze ook haar schouders onder het Pride of Color-festival, de podcast

Radio Trottoir (i.s.m. Stamp Media) en werkt ze met gedetineerden rond identiteit.

Ze is ook dramaturg en spelcoach bij Us, (k)now van hetpaleis & NTGent/Dalilla Hermans.

Interview